sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Syyskuun Martta - ilta 18.9.2018


Tässä kuussa onkin todella paljon tapahtumia meidän Marttojen piirissä. Tämä meidän "normaali" Martta - ilta vietettiin AKSELI GALLEN - KALLELAN museolla erilaisia yrttejä etsiskellen ja maistellen.
Ensiksi meillä oli noin puolen tunnin opastettu museokierros, josta huolehti museon oma opas Salla Tiainen. Hän kertoili meille Akselin ja hänen vaimonsa Maryn elämästä ja kuinka he jossain vaiheessa elämäänsä asettuivat asumaan Tarvaspäähän. Oli erittäin mielenkiintoista kuulla tämä heidän elämänkertansa.
Museolta siirryttiin sitten pihalle laskeutumalla komeita kiviportaita museon taakse. Yrttioppaanamme toimi Annika Hannus (Helsinki Wildfoods), joka suurella ammattitaidolla kertoi meille monista yrteistä, joita pihapiiristä löysimme. Olimme todella yllättyneitä siitä yrttimäärästä. joita ihan tavalliseltakin pihalta voi löytyä. Kierreltyämme aikamme pihalla alkoi viileä tuuli käydä luihin ja ytimiin. Tähän ongelmaan saatiin parannusta, kun Salla haki meille huovat, jotka lämmittivät mukavasti ja tutkimusmatkamme jatkui.
Lopulta päädyimme savusaunalle, jossa Annika tarjoili meille ihanan kuumaa ruusunjuuri(?) teetä, patonkia nokkospestolla ja juuressipsejä yrttidipillä. Ja kylläpä ne maistuivat hyvältä !!
Lopuksi lähetän tässä linkin, josta saatte paljon lisätietoa erilaisista yrteistä ja niiden hyödyntämisestä ruuanvalmistuksessa.
https://helsinkiwildfoods.com/

Terveisin Lilja, pj
                                                   Tässä muutamia kuvia yrttiretkestämme !
 
Salla, oppaamme Akseli Gallen-Kallelan museolla. Akseli ja Mary kipsisinä seinällä
 
Itse Akseli oli komea mies
 
Tässä Mary, Akselin vaimo
 
Kauniita koruja, joita Akseli lahjoitti vaimolleen
 
Yrtti-oppaamme Annika
 
Ja tässä yksi yrtti, mutta mikä olikaan nimi

Marttojemme yrttiporukka omaksumassa tietoutta yrteistä
 
Viileä tuuli hiukan haittasi, mutta onneksi saimme huovat Sallalta
 
Ihastuttavat kiviportaat museon takana
 
Savusaunalla oltiin hiukan tuulelta suojassa
 
Nämä maistiaiset lämmittivät ihanasti ja maistuivat tosi hyviltä